Blogit Blogit

Rakentajan muistilista

Ohjaamo-toiminnan laajenemisen myötä heimoon liittyy uusia kuntia ja alueita, joissa toimintaa käynnistetään. Osa toimijoista valmistelee omaa hanketta, toisaalla kääritään jo hihoja. Jossain päin Suomea kenties vasta haaveillaan nuorten palvelujen paremmasta koordinoinnista. Yhtä kaikki, jostain on lähdettävä liikkeelle. Mutta miten? Tässä muutamia vinkkejä toiminnan aloittamiseen.

Selvitä nykytila - Kartoita olemassa olevat palvelut ja nuorten tilanne

Yllättävän usein huomataan, että kukaan ei kunnassa tunne kaikkia palveluja. Tiedetään, että palveluja ja toimintaa on, tunnetaan ehkä toimijatkin, mutta kokonaisuus saattaa silti jäädä piiloon. Siksi on hyvä aloittaa kartoittamalla olemassa olevat palvelut. Moni onkin aloittanut listaamalla alueen toimijat yhteen. Kunnan tai alueen lasten ja nuorten palvelut voi laittaa vaikkapa janalle aikajärjestykseen, miettiä mitkä toimijat vastavaat toiminnasta missäkin ikävaiheessa. Onko nähtävissä aukkoja tai onko jossakin kohtaa ruuhkaa palvelun tarjoajissa? Entä millä tavoin nivelvaiheiden palvelut toimivat?

Monialaiset yhteistyöryhmät ovat hyvä paikka aloittaa. Tällainen ryhmä löytyy joka kunnasta. Kannattaa myös jututtaa alueen etsivän nuorisotyön tekijöitä. Heillä on hyvä käsitys alueen toimijoista ja palveluista. Hyvä on myös kysellä toimijoiden välisestä yhteistyöstä ja nuorten palautteista. Lisäksi tilastojen tarkastelu nuorten osalta voi tuoda lisää informaatiota. Katso myös nuorisotyön tilastot.

Mieti: Tarvitaanko alueella lisää koordinaatiota ja yhteistyötä toimijoiden välillä? Ovatko palvelut liian hajallaan, fyysisesti tai henkisesti? Löytävätkö nuoret helposti tarvitsemansa palvelut? Tarvitaanko meidän kuntaan Ohjaamoa? Vastaus viimeiseen kysymykseen voi olla myös, ettei tarvita.

”Päätös tehty, lähdemme valmistelemaan Ohjaamoa”

Kun on päätetty lähteä rakentamaan Ohjaamoa, on hyvä aloittaa käytännön järjestelyistä. Kuka tai mikä taho koordinoi toimintaa? Kannattaa muistaa, että valmistelu, suunnittelu ja koordinointi vievät aikaa ja vaativat resursseja. Tarvitaanko lisää rahoitusta? Jos haetaan hankerahaa, niin mihin kaikkeen haetaan ja kuka hakee?

Ei pidä unohtaa myöskään verkostoa. Keskustelut eri toimijoiden kanssa on hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Miten verkoston toimijat näkevät alueen tilanteen ja tarpeet? Entä millaisia mahdollisuuksia eri toimijoilla on olla mukana Ohjaamossa? Ethän unohda tässä vaiheessa myöskään työnantajia ja kolmannen sektorin toimijoita! Usein erilaiset työpajat ja keskustelutilaisuudet ovat olleet hyvä startti toiminnan valmisteluun. Keskustelulle ja kuuntelulle on varattava aikaa.

Huomioi: Mitä aikaisemmassa vaiheessa nuoret otetaan mukaan valmisteluun, sitä varmemmalla pohjalla onnistuminen on. Helppoa on aloittaa esimerkiksi yhteistyöllä nuorisovaltuuston tai työpajan kanssa.

Ota opiksi toisilta 

Ohjaamoja löytyy jo noin 40 eri puolilta Suomea. On isompaa ja pienempää kuntaa, on itää ja länttä. Jokin vertailukohta löytyy varmasti. Olemassa oleviin Ohjaamoihin kannattaa tutustua ja ottaa heidän kokemuksistaan opiksi.

Koska toimintaa on jo, ei kaikkea tarvitse lähteä rakentamaan alusta. Esimerkiksi viestintään löytyy jo monenlaista materiaalia ja erilaisia Ohjaamojen palvelujakin on kehitetty jo melko pitkällekin. Olemassa oleviin materiaaleihin ja konsepteihin kannattaa tutustua.

Jos on mahdollisuus tehdä tutustumiskäyntejä, niin kannattanee valita pari erilaista kohdetta. Kaikista oppii varmasti. Sosiaalisen median kautta saa tietoa myös, eikä kannata unohtaa Ohjaamojen yhteisiä tapahtumia. Niissä kannattaa hyödyntää myös kahvi- ja lounastauot sekä ilta-aika.

Tulossa: Toukokuussa on tulossa Ohjaamo-päivä 16.5., joka on erityisesti suunnattu toimintaa suunnitteleville tai aloittaville. Päivää voi seurata myös etänä. Seuraavat Ohjaamo-päivät ovat tulossa lokakuussa.

Apua ja tukea on tarjolla – kutsu Kohtaamo ja Tessu kylään!

Verkkosivuilta löytyy yhtä ja toista (hienoa, että olet tänne sivuille jo löytänytkin!), joten näitä kannattaa tutkia. Tutustu esimerkiksi Ohjaamoihin liittyvään tutkimukseen ja Tessun toimintaan. Tulemme mielellämme myös tapaamaan teitä. Yhdessä voimme miettiä miten päästään parhaaseen lopputulokseen.

Kohtaamon yhteystiedot löydät täältä ja Tessun täältä.

Kommentit
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen.

Kohtaamo somessa Kohtaamo somessa