Uutta auringon alla? - Ohjaamot 2014-2017 -kirjassa tarkastellaan Ohjaamojen alkutaivalta ja taustalla olevaa politiikkaohjausta sekä luodataan nuorten kokemuksia, heidän osallistumisensa muotoja sekä tukemisensa keinoja. Kirjassa tarkastellaan myös monialaisen yhteistyön kipupisteitä sekä verkostojohtamisen malleja ja Ohjaamo-ratkaisuja eri alueilla. Ohjaamo-toiminta on vahvistanut ymmärrystä siitä, että palvelujärjestelmä, jossa keskitytään lyhytjänteisesti saaman oman sektorin asiat hoidettua ja suoritteet näkyville, ei toimi nuoren palvelukokemuksen ja tuen kannalta järkevästi

Työn alla - Ohjaamo Helsinki -julkaisu esittelee monipuolisesti Ohjaamo-toiminnan periaatteita, monialaista työtapaa sekä havaintoja nuorten kohtaamisen ja palvelujen kehittämistarpeista.

Kelan tutkimusosasto on selvittänyt Ohjaamojen ja Kelan yhteistyön tarpeita ja keinoja vuonna 2016. Voit lukea Anna-Marie Paavosen sekä Anna-Liisa Salmisen tutkimusblogin tai avaa koko selvitys.

Ajatushautomo Magma on julkaissut Frida Westerbackan tekemän selvityksen Ohjaamon ruotsinkielisestä kehittämistyöstä: Ung och i behov av stöd.

Ohjaamojen palvelujen käyttöä seurataan Nuti-tilastot -ohjelmalla

Nuti-tilastot on kehitetty nuorten tieto- ja neuvontapalvelujen käynti- ja käyttöseurantaan. Ohjaamoille on omat ohjeet Nuti-tilastoon kirjaamiseen.

Nuti-tilastoja ylläpitää ja kehittää Ohjaamojenkin tarpeiden mukaan Koordinaatti, valtakunnallinen nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus. Lue lisää Nuti-tilastoista Koordinaatin sivuilta.