Uutiset Uutiset

Ohjaamojen #leikkaakO-vaalipaneelissa kansanedustajaehdokkaat vastasivat nuorten kysymyksiin

Ajetaanko nuorten asioita myös vaalien jälkeen? Mitä ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä? Miksi opiskelijan pitää ottaa lainaa selvitäkseen opinnoista? Keräsimme nuorilta tiukkoja kysymyksiä ja pistimme päättäjäksi pyrkivät tenttiin nuorten omassa Twitter-vaalipaneelissa.

Ohjaamot haastoivat kansanedustajaehdokkaat nuorten vaalipaneeliin Twitterissä 2. huhtikuuta. Tunnin kestäneen vaalipaneelin aikana nuorten kysymyksiin vastasi tunnisteella #leikkaakO 53 eri kansanedustajaehdokasta ja nuorten asioista kiinnostunutta ympäri Suomen. Keskustelu tavoitti kaiken kaikkiaan Twitterissä yhteensä yli 312 000 ihmistä ja nousi Suomen toiseksi trendaavimmaksi Twitter-keskusteluksi heti eduskuntavaalien jälkeen. Twiittejä vaalipaneelissa kirjoitettiin 344.

Vaalipaneeli keräsi osallistujia laajasti puoluekantaan katsomatta. Keskusteluun ottivat osaa muun muassa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, kokoomuksen kansanedustajat Sari Multala ja Lotta Backlund sekä SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti.

Kahdeksan nuorilta kerättyä kysymystä heidän arjestaan ja tulevaisuudennäkymistään toimivat vaalipaneelin runkona.
 

Kysymys 1: Miten varmistat, ettei nuorista puhuta vain ennen vaaleja ja sitten unohdeta kokonaan vaalien jälkeen?

Vastauksissa kiiteltiin sitä, että nuoret ovat osallistuneet aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun vaalien aikana. Myös nuorten mahdollisuus olla mukana itseään koskevassa poliittisessa päätöksenteossa koettiin tärkeäksi.

Kysymys 2: Kannattaako mennä ammatilliseen koulutukseen, kun olen kuullut ettei siellä ole enää oppituntejakaan?

Ammatillisen koulutuksen vähentynyt kontaktiopetus sekä lukio-opintojen kulut pitivät keskustelun kuumana. Vaalipaneeliin osallistujat olivat lähes kautta linjan sitä mieltä, ettei toisen asteen koulutus ole oikea paikka leikkauksille. Vastauksissa näkyi myös toive perua aiemmin tehtyjä koulutusleikkauksia, jotta nuorten tasa-arvoinen mahdollisuus koulutukseen säilyisi.

Kysymys 3: Ahdistaa näkeekö ite maailmanlopun elinaikanaan ilmaston takia. Mitäs kansanedustajana tälle tekisit?

Nuorten kasvava huoli ilmastonmuutoksesta ja maapallon tulevaisuudesta heijastui myös vaalipaneelin kysymyksiin. Osallistujat olivat päästöjen leikkaamisen kannalla ja ehdottivat laajasti eri keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Halvempi kasvisruoka, julkisen liikenteen tukeminen ja päästömaksut mainittiin keinoina laittaa päästöt kuriin.

 

Kysymys 4: Miksi opiskelijan pitää ottaa lainaa selvitäkseen opinnoista?

Opiskelun rahoittaminen lainarahalla tuntui olevan kysymys, joka jakoi mielipiteitä keskustelun aikana. Osa ehdokkaista näki opintolainan järkevänä ja huokeana vaihtoehtona, toisten mielestä esimerkiksi perustulon avulla nuoria voitaisiin tukea päätoimisessa opiskelussa paremmin.

Kysymys 5: Miksi nuoren on vaikeaa löytää edullista asuntoa kaupungista?

Erityisesti kaupungeissa ja kasvukeskuksissa asuvia nuoria vaivaa pula kohtuuhintaisista asunnoista. Vastauksissa tiedostettiin hyvin nuorten asuntopula ja haasteet löytää asuntoja, joihin nuorilla on varaa. Ehdokkaat tiedostivat myös omat vaikuttamismahdollisuutensa esimerkiksi kaavoituksen avulla. Myös solu- ja kimppa-asumisen helpottamista vaikkapa Kelan tukien saamiseksi haluttiin edistää.

Kysymys 6: Miten nuorena saisin ekan duunipaikan?

Nuoret halusivat kansanedustajilta konkreettisia neuvoja ensimmäisen työpaikan löytämiseen ja niitä he myös saivat. Vaalipanelistit korostivat muun muassa oman osaamisen tiedostamista ja esiintuomista vaikkapa harrastushistorian avulla. He kannustivat etsimään piilotyöpaikkoja ja korostivat rohkeaa can do -asennetta. Vastauksissa nousi esiin myös huomio siitä, että toisen asteen koulutus voi avata nuorille enemmän työllistymismahdollisuuksia.

 

Kysymys 7: Ootko koskaan käynyt Ohjaamossa?

Ohjaamojen tarjoamat yhden luukun monialaiset palvelut ovat monelle alle kolmekymppiselle elintärkeä juttu. Nuoret halusivat tietää, onko Ohjaamojen toiminta kansanedustajaehdokkaille tuttua. Isoksi iloksemme vaalipanelisteista moni oli jo käynyt tutustumassa Ohjaamoihin ja niiden palveluihin ja useat ehdokkaat olivat kiinnostuneita vierailemaan Ohjaamoissa lähitulevaisuudessa.

Kysymys 8: Miksi juuri sä oot oikea ihminen päättämään nuorten asioista?

Vaalipaneelin päätti kysymys, jossa kansanedustajaehdokkaat kutsuttiin kertomaan, miksi juuri heillä on eväät ajaa nuorten asioita. Vastauksissa näkyi laaja kirjo erilaisia elämäntilanteita ja aitoa välittämistä nuorten asioista. Muun maussa ehdokkaiden nuori ikä tai omat lapset nähtiin ominaisuuksina, jotka valmistavat poliitikkoja vaativaan tehtävään.Ei kommentteja. Ole ensimmäinen.

Blogit Blogit

Pieksämäen Ohjaamo Pientare on muuttanut uusiin tiloihin aivan kaupunkikeskustaan Kelan naapuriin. Uudistuksen myötä Ohjaamo, etsivä nuorisotyö ja nuorten työpaja toimivat nyt verkoston kanssa
Ohjaamotalon aktivointipäivät on asiakaslähtöinen palvelu, jossa pitkään työttömänä olleet nuoret tavoitetaan ja saadaan aktivoitua tehokkaasti.
Uusiin tehtäviin siirtyessä on luontevaa katsoa taaksepäin ja miettiä mihin on tultu. Kaikkea Kohtaamossa lähes kuuden vuoden aikana oppimaani on mahdoton listata, mutta yritän tähän listata
Lienee selvää, että Ohjaamojen verkosto tarvitsee koordinaatiota. Mutta missä ja miten -kysymykset odottavat vastausta.
Kohtaaminen verkossa on oikeastaan ihme.

Kohtaamo somessa Kohtaamo somessa