Ohjaamojen vuoden 2019 tilastot on nyt julkaistu. Tarkemmat tiedot ja kaaviokuvat löydät raportista, mutta tässä sanallisesti ja tiiviisti.
Ohjaamojen monialainen palvelukattaus
Ohjaamojen määrä keikkuu 65 kieppeillä. Niissä työskenteleee koko- tai osa-aikaisesti tai päivystämällä noin 1100 työntekijää ja henkilötyövuosia kertyy arviolta 400. Projektihenkilöstöresurssia niissä on noin viidennes (19 %), kunnan tai kuntayhtymän henkilöstöresurssia noin puolet (49 %) ja TE-palvelujen noin neljännes (24 %). Järjestöjen henkilötyövuosien osuus on 7 prosenttia.
Useimmiten Ohjaamoissa työskentelee seuraavat ammattilaiset: TE-asiantuntijat, etsivät nuorisotyöntekijät, nuorten tieto- ja neuvontapalvelun työntekijät sekä sosiaaliohjaajat. Kun verrataan vuoteen 2018, terveyteen, opintojen- ja uraohjaukseen sekä sosiaalityöhön liittyvien palvelujen saatavuus on lisääntynyt Ohjaamoissa vuonna 2019.
Nuorten ja nuorten aikuisten palvelujen käyttö ja kokemukset
Vuonna 2019 alle 30-vuotiaat käyttivät Ohjaamojen kasvokkaisia palveluja noin 156 000 kertaa, joista suurin osa toteutuu yksilöneuvonnassa tai -ohjauksessa, mutta Ohjaamoissa järjestetään myös runsaasti tapahtumia ja toimintaa ryhmille.
Asiakaskunnan ikäjakaumaa voi tarkastella Nutitilastojen yksilökirjausten perusteella. Suurin asiakasryhmä ovat 18-24-vuotiaat (66 %), 25-30-vuotiaat muodostavat neljänneksen (26 %) ja 17-vuotiaita ja sitä nuorempia oli 8 prosenttia asiakkaista. Elämäntilanteeltaan asiakaskunnasta 63 prosenttia oli työttömiä, opiskelijoita 20 prosenttia, työssä käyviä 9 prosenttia ja muussa elämäntilanteessa 8 prosenttia asiakkaista. Äidinkielenään suomea puhuu 78 prosenttia, ruotsia 2 prosenttia ja muuta kieltä 20 prosenttia.
Keväällä 2019 asiakaspalautetta kerättiin 749 vastaajalta. Koulutustaustaltaan yli 20-vuotiaista vastaajista puolella oli ammatillinen tutkinto (50 %), noin neljänneksellä vain peruskoulu, ylioppilaita oli 17 prosenttia ja korkeakoulutettuja 6 prosenttia, loput 2 prosenttia olivat ilman peruskoulun päättötodistusta.
Vastaajat antoivat saamastaan ohjauksesta yleiskeskiarvoksi 9,2 (asteikolla 4-10) ja yleisesti ottaen vastaajat olivat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Vuodesta toiseen paras arvio tulee väittämästä: Ohjaaja kuunteli ajatuksiani ja toiveitani. Lue lisää Monet-hankkeen tuottamasta palauteraportista.
Ohjaamojen vaikuttavuutta tarkastelevan, valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminnan rahoittaman, Monet-hankkeen raportti julkaistaan maaliskuussa, mutta tuloksia pääsee jo tarkastelemaan dioista.