Blogit Blogit

Kansankynttilä valaistuu Ohjaamossa

Kirjoittaja: Marko Kallionpää, erityisopettaja, Ohjaamo Helsinki

”Mä olen ihan pihalla”, totesi yksi ensimmäisistä asiakkaistani astuessaan Ohjaamo Helsingin vastaremontoituihin tiloihin. Entisestä pintaliitoyökerhosta oli kuoriutunut uusi, moniammatillisen palvelun paikka, jossa kaikille stadilaisnuorille tarjotaan kaikkea – tai niin olin asian suunnilleen ymmärtänyt. ”Älä välitä ystäväiseni, niin olen minäkin”, lohdutin ohjauksellista apua etsinyttä nuorukaista.

Loikkaus läpeensä nähdystä peruskoulumaailmasta poikkihallinnolliseen Ohjaamo-toimintaan oli pieni askel ihmiskunnalle, mutta jättiloikka uransa keskivaiheilla olevalle erityisopettajalle. Varsin selkeärakenteisen peruskoulun vastapainoksi sain eteeni liki 30 uutta työtoveria, joista ei yksikään ei ollut opettaja. Aloituspuheissa ja Power Point – sulkeisissa vilahtelivat kaupunginkansliat, työllisyyspalvelut, te-palvelulinjat ja typit. Koin olevani mukavuusalueeni äärirajoilla; miksei kukaan päällystä kirjoja kontaktimuovilla? Missä ovat luonnontiedeluokan mikroskoopit?!

Alkujärkytyksestä selvittyäni ja hyväksyttyäni lisäksi sen, että uuden työrytmini myötä kadotin vanhan lomarytmini, aloin tosissani syventyä, mihin ohjausrahkeeni riittävät opettajana. Koulutustaustani – erityisopettaja ja opinto-ohjaaja – oli ilmeisen riittävä rekrytointisyy Ohjaamoon. Monipuolisesta työkokemuksestakaan ei varmasti ollut haittaa ja kun kokemuspartakin jo kasvaa, oli uusi ura valmis alkamaan.

Viiden eri taustaorganisaation työ- ja menetelmätapojen yhdistämistä voisi verrata suunnittelemattomaan buffet-pöytään. Tarjolla on skandinaavis-välimerellisiä herkkuja, jotka on maustettu taco-mausteella, kiinalaisen keittiön vivahteita tietenkään unohtamatta. Yhden lähiesimiehen ja noin 50 hallinnollisen esimiehen ristitulessa saattavat helposti unohtua esimerkiksi työkalut. Jos ”et ole organisaatiopuussa”, kannettavaa tietokonettakaan ei tarvita. Kun byrokratian tuulimyllyistä on edes osa selätetty, voi odotettuja Ohjaamo-palvelulupauksia alkaa toteuttaa.

Ohjaamon perusidea on yksinkertaisuudessaan nerokas; ydintoimintaa on kaikki, jota voi alle 30-vuotiaalle nuorelle tarjota. Ajanvarausta ei tarvita, nimettömänä voi asioida, eikä lasiluukkujen takana loista nyrpeitä virkamiesnaamoja. Ohjaamon työntekijältä vaaditaan myös uudenlaista ajattelu- ja lähestymistapaa; epävarmuutta pitää sietää, yllättäviä tapahtumia riittää ja nopeaa reagointikykyä ja tilanneälyä pitää löytyä. Avokonttorissa ei ole välttämättä omaa työpistettä ja yleinen ilmapiirin pysähtyneisyys loistaa poissaolollaan. Myös kokous-, lomake- ja byrokratiakestävyys ovat koetuksella. Jos on ESR-aloituskuponki, tarvitaan luonnollisesti myös ESR-lopetuskuponki. Tarvitaan myös Typpi-järjestelmä, jota kukaan ei osaa käyttää. Ihan ehdottomasti tarvittaisiin myös internet-kotisivut, joista kukaan ei tiedä kenen vastuulle niitten suunnittelu ja toteutus kuuluu. Jos ei ole kärsivällisyyttä eikä huumorintajua, ei Ohjaamoa kannata miettiä työpaikkana.

Mutta työn sisällöt, voi miten monipuoliseksi ne paljastuivatkaan! Työhön leipääntyminen – syy, miksi hylkäsin toistaiseksi peruskoulun – oli ja tuntuu pysyvän tipotiessään. Reilun vuoden aikana työssä on päässyt tapaamaan tasavallan presidentin lisäksi ministereitä, EU-komissaarin, lukuisia kansanedustajia, pikkujulkkiksia, kansaa ja kadunmiehiä. Ennen näitä kaikkea, olen kohdannut hienoja nuoria, enemmän tai vähemmän keskeneräisiä, vilpittömiä ja avoimia tulevaisuuden toimijoita. Ohjaamo osoittautui osuvansa markkinarakoon, jossa on haettu helposti lähestyttävää, mutta uskottavan asiallista neuvontapaikkaa.

Työskentelen Ohjaamo-opettajana, joka ei ehkä liikoja opeta, mutta auttaa nuoria löytämään omat mahdollisuutensa, vahvuutensa ja unelmansa. Saatan etsiä kalanperkuuhommia Norjasta, etsiä bändiä malilaiselle muusikolle tai herättää toivon kipinän laskujensa kanssa painivan yksinhuoltajaäidin arjessa. Olen huomannut auttamisen olevan pohjimmiltaan itsekästä puuhaa; siitä saa älyttömän paljon, älyttömän pienellä vaivalla.

Lomista kannatti luopua jo näillä selityksillä.

Kommentit
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen.

Kohtaamo somessa Kohtaamo somessa