Blogit Blogit

Sibeliuksen kotikaupungista silakkamarkkinoille

Suomenlinnan lautta vettä keinuttaa, torimummo huutaa ”Täältä silakkaa!” Työmatkani kulkee nykyään kuin Atomirotan Hima taas -kappaleessa, Helsingin keskustan maisemissa. Melkoinen muutos Järvenpään TE-toimiston uraohjauspsykologille siirtyä ministeriön leipiin Ari-Pekka Lemisen saappaisiin Työelämään osaamisen ryhmään. Toisaalta olo on kotoinen. Minut on otettu lämpimästi vastaan ja TE-taustaa arvostettu. Monessa asiassa on jo kysytty, että ”miten tämä oikeasti menee TE-toimistossa?” tai ”miltä tämä näyttää TE-toimiston asiakkaan näkökulmasta?”. Inhimillisen näkökulman mukana pitäminen tuleekin olemaan henkilökohtainen tavoitteeni uusissa työtehtävissäni.

Erityisen lähellä sydäntäni on budjettiriihessä määritelty psykososiaalisen tuen paketti Ohjaamoille. Tiedämmehän, että valtavalla osalla nuoria on jonkinlaisia elämän- tai arjenhallinnan haasteita. Esimerkiksi mielenterveyden ongelmat eivät ole joko-tai, vaan lievemmissä pulmissa pienestäkin tuesta ja rinnallakulkemisesta voi olla merkittävä hyöty nuoren elämässä. Nyt olisi tarkoitus luoda malli psykososiaalisten ongelmien tunnistamiseen Ohjaamoissa (ja muuallakin) ja miettiä miten mallia voitaisiin eri alueilla hyödyntää.

Psykososiaalisen tuen pakettia tehdään tiiviissä yhteistyössä esim. Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Yhteistyö tuleekin olemaan toinen avainsana kaikessa tekemisessä. Ensinnäkin toimivia palveluita rakennetaan vain yhdessä muiden kanssa, toisaalta yhteistyö tarkoittaa myös avointa ja sujuvaa kommunikointia ihmiseltä ihmiselle. Rehellisellä, keskustelevalla ja positiivisella vuorovaikutuksella voi päästä pitkälle monessa asiassa!

Alueuudistus ja Kasvun agenda tuovat lisämausteet kaikkeen tekemiseen. Myös TEMissä on organisaatiomuutoksia luvassa. Itse kunkin tässä maailmassa on hyväksyttävä työn murros, tekemisen pirstaloituminen ja jatkuvan epävarmuuden sieto. Toisaalta uudistuksissa on aina myös kehittymisen mahdollisuus. Nyt onkin aika miettiä asioita out of the box ja uskaltaa unelmoida siitä, millaisia esim. julkiset palvelut voisivat parhaimmillaan olla.

Omalla kohdalla tämä on myös elämää out of the lunchbox. Uusi lokaatio tarjoaa valikoiman lounaspaikkoja sushista torikahveihin.  Silakkaa ei ole vielä tullut syötyä, mutta perinteiset Silakkamarkkinat Kauppatorilla ovatkin vasta lokakuussa. Kaikkea uutta ja mielenkiintoista mahtuu jokaiseen päivään niin paljon, että tällä tahdilla lokakuu on valovuosien päässä!

Kirjoittaja: Anna Toni, erityisasiantuntija, Työ- ja elinkeinoministeriö

Kommentit
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen.

Kohtaamo somessa Kohtaamo somessa