Ohjaamoviikko tuo Ohjaamot lähemmäksi nuoria

Valtakunnallista Ohjaamoviikkoa vietetään viikolla 7, maanantaista perjantaihin (11.-15.2.). Viikon aikana eri paikkakuntien Ohjaamot järjestävät tapahtumia ja tutustumistilaisuuksia nuorille, nuorten lähipiirille ja muille asiasta kiinnostuneille. Ohjaamoviikko näkyy myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Ohjaamoviikko nostaa esille nuorten tarpeet päästä elämässä eteenpäin ja miten monialaiset palvelut näihin tarpeisiin vastaavat.

Ohjaamopalvelut laajenevat Suomessa

Ohjaamopalvelujen valtakunnalliset tilastot vuodelta 2018 julkistettiin tammikuun lopulla. Niiden perusteella palvelut ovat tasaisesti kasvaneet. Numeroiden takaa löytyy paljon yhteistä työtä ja yritystä tavoittaa nuoria ja kuulla heidän toiveitaan noin 60 Ohjaamossa ympäri Suomen.

Alle 30-vuotiaat ovat käyttäneet Ohjaamojen palveluja kasvokkain yli 140 000 kertaa vuoden 2018 aikana. Näistä yksilökohtaamisia on noin 76 000, ryhmätapaamisia 66 000. Ohjaamon palvelu toteutetaan kasvokkain Ohjaamoissa 84-prosenttisesti, puhelimitse toteutuu 8 prosenttia ja jalkautuen 5 prosenttia. Lisäksi palvellaan esimerkiksi netissä ja sähköpostitse. Ohjaamopalvelut tavoittavat hieman enemmän miehiä kuin naisia ja suurin käyttäjäikäryhmä ovat 18-24-vuotiaat.

Yleisimmät Ohjaamoissa asioineiden kysymykset koskevat ymmärrettävästi työtä ja koulutusta. Lisäksi nousee runsaasti taloutta, hyvinvointia ja asumista koskevia kysymyksiä.

Ohjaamot verkostoituvat

Ohjaamotoiminta on usean ministeriön yhteinen asia ja toteuttaa nuorisotakuun tavoitteita. Hankevetoisena aloitettu toiminta on saanut hyvän vastaanoton sekä nuorten että ammattilaisten parissa. Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Janne Savolaisen mukaan viimeisen vuoden aikana Ohjaamoissa on vahvistunut näkemys palvelun tavoitteista ja perusperiaatteista toiminta on vakiintunut osaksi useiden alueiden palvelujärjestelyjä.

- Ohjaamoista on muodostunut vertaisoppimiseen perustuva verkosto, jossa hyviä käytäntöjä jaetaan aktiivisesti ja opitaan toisten kokemuksista, Savolainen toteaa.

Ystävänpäiväviikolla tapahtuu

Koska Ohjaamoviikko osuu jälleen ystävänpäiväviikolle, monissa Ohjaamoissa on erityistä tarjontaa tähän liittyen. Esimerkiksi Kotkan kaupungissa ystävänpäiväviikko on nimetty rakkausviikoksi, johon Kotkan Ohjaamo on ideoinut teeman mukaista ohjelmaa. Ohjaamon koordinaattori Kaisa Heimonen kertoo, että neljän toimintavuoden aikana Ohjaamoviikolla on aina tultu esiin yhdessä usean yhteistyökumppanin kanssa ja saatu palveluille uutta näkyvyyttä.

– Kauppakeskus Pasaatiin perustetaan torstaina Ohjaamon pop-up piste, jossa Ohjaamon palveluja markkinoidaan mahdollisuutena saada tukea ja apua monenlaisiin kysymyksiin. Myös muina päivinä Ohjaamo järjestää ohjelmaa, jonka teemoissa korostuu nuorten arjen sujuminen ja erityisesti viikon teemaan liittyen ihmissuhteiden merkitys, Kaisa Heimonen sanoo.

Ohjaamoissa järjestettävistä tapahtumista liittyen mm. työllistymiseen, koulutukseen, asumiseen jne. saa tietoa netistä osoitteesta www.ohjaamot.fi  sekä Facebookista Ohjaamot-sivuilta, Ohjaamot puhuvat!-ryhmästä ja Instagramista #ohjaamoviikko.

Lisätietoja:     

Pasi Savonmäki, projektipäällikkö

Keski-Suomen ELY-keskus, Kohtaamo-hanke
Puh. 0295 020 260
pasi.savonmaki@ely-keskus.fiNo comments yet. Be the first.

"Kyllä tässä on otettu aikamoinen digiloikka ihan joka tasolla", totesi eräs ohjaamolainen yhteisessä verkkotapaamisessa. "Viikko sitten en ollut vielä koskaan kuullutkaan tällaisista
Ohjaamoilla on oma roolinsa nuorten tukijana muuttuvilla työmarkkinoilla: kasvokkaisia kohtaamisia, aktivointia, työelämäpohdintoja ja kokonaisvaltaista tukea elämäntilanteeseen
Ensi vuonna, kun Ohjaamo-toimintaa koordinoiva Kohtaamo-hanke täyttää kuusi vuotta, sen tarina onkin jo päättymässä. Näinhän käy kaikille projekteille ennen pitkää, vaikka niihin kuinka
Joulukuussa #onnikoostuupienistäjutuista. Koettua onnellisuutta voi lisätä myös itse. Voi pohtia, mistä asioista on kiitollinen ja kirjata näitä ajatuksia muistiin. Voi auttaa muita, mikä tuo
Tarvitaan kylä, koska uraohjausta ei voi tehdä yksin totesi kanadalainen Roberta Neault IAEVG-konferenssin omassa keynote-puheenvuorossaan. Koko kylällä hän tarkoittaa kaikkia niitä eri tasoja, jotka