Joulukuun teema: Onni

Onni - pieniä suuria asioita

Sanakirjamääritelmän mukaan onni tarkoittaa suurta iloa, tyytyväisyyttä, riemua ja onnellisuutta. Toisessa merkityksessä onnella viitataan ”tuuriin”, onnelliseen sattumaan ja menestykseen. Jos sananlaskuja on uskominen, onni tulisi kätkeä, ja toisen sanonnan mukaan toimia ”oman onnensa seppänä” eli vastata itse omasta tilanteestaan ja menestyksestään.

Onneksi sananlaskuja ei tarvitse aina uskoa. Elämässä on monia asioita ja sattumia, joita ei voi valita kuin seppä onnen takojana. Tuntuisi epäreilulta, että menestys olisi vain kiinni siitä, kuinka onnistuneesti itse onnensa rakentaa. Useimmat meistä ovat joskus elämässään tilanteessa, jossa tarvitsemme toisia tueksi tai avuksi ja jakamaan ajatuksia ja tunteita. On onnea huomata, että lähellä on yksikin luottoihminen.

Koettua onnellisuutta voi lisätä myös itse. Yksi keino on pohtia, mistä asioista on kiitollinen ja kirjata jonkin aikaa näitä ajatuksia muistiin. Kiitollisuuden voi löytää pienistä asioista, jotka ovat kuitenkin, ja juuri siksi, merkityksellisiä.

Tutkimusten mukaan muiden auttaminen tuo onnellisuutta myös itselle. Auttamisen tavan voi löytää esimerkiksi hyväntekeväisyydestä tai vapaaehtoistyöstä, joissa on lukuisia eri tapoja osallistua joko säännöllisesti tai kerran. Auttaminen voi olla myös pieni teko tai sana arjessa tutulle tai tuntemattomalle. Ne jäävät mieleen, ja voivat olla toiselle arvokkaampia kuin itse arvaakaan.

Ehkä onnea ei tarvitsekaan kätkeä, vaan jakaa hyvää oloa ja onneaan muille, ja näin kasvattaa myös omaa onnellisuuttaan.

Kirjoittajana Onni-hankkeen kehittämiskoordinaattori, joka tykkää arjesta, teestä, syksyn väreistä ja ensilumen tuomasta sykähdyttävästä onnen tunteesta rinnassa. Onnillinen vuosi 2019 joulukuun tehtävissä kannustetaan huomaamaan onni arjen asioissa.

Onni-hanke toivottaa kaikille rauhallista joulua ja onnea vuodelle 2020!