Elokuun teema: Arjen valinnat

Joka päivä voi valita paremmin

Kävin eilen pitkästä aikaa lenkillä. Lähteminen tuntui todella vaikealta, kun mietin että väsyttää, ulkona on kuuma, ei ole mitään järkevää päällepantavaa, pitäisi siivota ja uusi Netflix-sarjakin odottaa. Lykkäsin lähtöä ainakin tunnilla. Lopulta kuitenkin lähdin ja näin jälkikäteen ajateltuna ei kaduta lainkaan vaan päinvastoin. Sen puolen tunnin ulkona vietetyn ajan aikana huomasin, kuinka kaunista kesäisessä vehreässä Helsingissä oli, sain hetkellisesti päälle juoksuflown, kun kuulokkeista alkoi soida lempimusiikki, koin lyhyitä yhteyden hetkiä muiden vastaantulevien lenkkeilijöiden kanssa katseiden kohdatessa ja lenkin jälkeinen hyvä olo oli mahtava! Nämä kokemukset voittivat heittämällä sen, että lähteminen oli vaikeaa ja hetkellisesti jalkoja kivisti ja henkeä pakotti. Onnistuin tekemään arkisen valinnan, josta seurasi hyvä olo niin henkisesti kuin fyysisestikin ja se oli minulle tärkeän arvon, terveyden vaalimisen, mukainen.

Arjen hallinnasta tulee helposti mieleen, että sen haasteet koskevat vain joitain muita, joilla menee huonosti eivätkä suinkaan minua. Arjen hallinnan vaikeudet ja valintojen tekemisen haasteet koskettavat kuitenkin meitä kaikkia; kukapa ei välillä valittaisi, että tulee nukuttua liian vähän tai syötyä epäterveellisesti tai että tulipa taas tehtyä typeriä heräteostoksia.

Ihminen tekee päivittäin tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia arkisia valintoja. Välillä näitä valintoja ohjaa tottumus, välillä tunteet, välillä järki ja välillä velvollisuudentunto. Merkittävintä on tunnustaa, että me olemme itse näiden valintojen takana ja voimme ja meidän pitääkin ottaa näistä valinnoista vastuu. Asetumme helposti passiiviseen uhrin asemaan, jossa on helppo syyttää muita tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Saatamme toimia myös vain muita miellyttääksemme tai muiden odotusten täyttämiseksi. Merkityksellinen kysymys onkin, mikä on juuri minulle tärkeää ja näkyykö se arjessani.

Vastuun vastapainona on tärkeää muistaa armollisuus itseä kohtaan: olemme epätäydellisiä eikä aina pysty tekemään vain hyviä valintoja. Näihin hetkiin ei kuitenkaan tarvitse jäädä kiinni vaan toivo on tulevassa. Ei haittaa, vaikka tilasin taas pitsan, mutta huomenna voin käydä kaupassa ja tehdä ison annoksen ruokaa pakkaseen. Joka päivä voi valita uudestaan ja paremmin kuin tänään. Elämä ei myöskään saa olla suorittamista, vaan välillä hyvä arkinen valinta on myös vain olla ja viettää luppoaikaa.

Kannattaa siis tarkastella omia arjen valintojaan kriittisesti: koostuuko arkeni sellaisista asioista, jotka heijastavat niitä asioita joita arvostan? Omat hankalat kohdat on tärkeä tunnistaa eli esimerkiksi venyykö nukkumaanmeno päivittäin, onko kuntosalille lähteminen työn ja tuskan takana tai kuuluuko karkkipussi jokapäiväiseen ruokavalioon? Kuinka voisin huomenna toimia toisin?

En voi vannoa, että käyn tästä lähtien säännöllisesti lenkillä. Nyt minulla on kuitenkin tuoreessa muistissa sen tuoma kokonaisvaltainen hyvä olo ja kynnys vetää lenkkarit jalkaan uudestaan on vähän matalampi.

Tässä kuussa Onni-hankkeen arjen valintoihin liittyvä materiaali auttaa ottamaan niskalenkin taloudenhallinnasta, herättää ajatuksia ruoanlaitosta ja auttaa hahmottamaan ajankäyttöä.