Heinäkuun teema: Vapaus tehdä tai olla tekemättä asioita

Nuorten ajatuksia rentoutumisesta

Kesä on hyvä aika pysähtyä miettimään levon ja rentoutumisen merkitystä, oli sitten töissä, opiskelemassa, työnhakijana tai lomalla. Ohjaamojen nuorten kehittäjäryhmät ja asiakasraadit määrittelivät rentoutumisen esimerkiksi hetkeksi, kun ei tee mitään tai tekee asioita fiilispohjalta.

Nuoret toivat esille, että aina ei ole helppoa arvioida stressin määrää, jaksamista ja levon tarvetta: mikä on normaalia ja milloin saattaa tarvita apua. Esimerkiksi työttömänä oleminen ei ole lomaa, koska siihen liittyy epävarmuus tulevasta. Myöskään opiskelijoiden tilanne ei välttämättä salli kesälomailua, koska täytyy miettiä toimeentuloa ja olla töissä, harjoittelussa tai opiskella. Miten rentoutua, jos ei ole lomaa eikä ehkä tiedä lomakauden jälkeisiä suunnitelmia?

Nuorten ryhmät määrittelivät rentoutumisen esimerkiksi vapaa-ajan viettämiseksi hyvässä seurassa tai hetkeksi, kun ei tee mitään, on ilman suunnitelmia tai tekee fiilispohjalta asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Tällaisia hetkiä voi tietoisesti viettää arjessakin.

Rentoutumisen huomaa nuorten aikuisten mukaan siitä, että olo on vapautunut, rauhallinen ja raukea. Tällöin nukkuu paremmin, on iloisempi ja jaksaa tavata muita ja hymyillä tuntemattomillekin. Rentoutuessa ajatukset selkiävät ja tulee inspiraatiota tehdä erilaisia asioita.

Ryhmien mukaan rentoutuminen ei ole suorittamista, vaan vapautta tehdä tai olla tekemättä asioita, miten haluaa. Rentoutuessa on aikaa omille ajatuksille ja itsensä toteuttamiselle, jolloin palautuu ja jaksaa paremmin.

Toimivia keinoja ovat esimerkiksi jokin mielekäs tekeminen, yhteen asiaan keskittyminen ja taukojen pitäminen. Tärkeää on etsiä itselle sopivia tapoja rentoutua. Joitakin esimerkkejä:

  • Musiikki
  • Eläinten kanssa oleminen
  • Lukeminen
  • Liikunta
  • Piirtäminen
  • Meditaatio (esimerkiksi puhelimesta kuuntelemalla, silmät kiinni olemalla)
  • Luonnossa oleskelu

Miten sinä rentoudut? Heinäkuun Onnillinen vuosi –materiaalit sisältävät kesäisiä ja rentouttavia tehtäviä, joita pohtimalla ja toteuttamalla voit lisätä omaa hyvinvointiasi niin arjessa kuin lomaillessa.

Onni-hanke toivottaa kaikille ihanaa kesää ja rentouttavia hetkiä!

Kiitos Ohjaamojen kehittäjäryhmille ja asiakasraadeille näkemyksistä, joita on hyödynnetty tekstin kirjoittamisessa.

Onni-hankkeessa ohjataan heinäkuussa pohtimaan lepoa ja rentoutumista. Materiaaleja voit käyttää sekä asiakastyössä että työyhteisössä.