Kesäkuun teema: Ihmissuhteet ja vuorovaikutustaidot

Ole ystävällinen myös itsellesi

Kello tikittää seinällä. Vielä olisi tekemättä tärkeitä tehtäviä, joiden viimeinen päivämäärä lähestyy. Kotona pitäisi siivota, pestä ja järjestellä. Ulkona kannattaisi käydä lenkillä tai salilla treenaamassa. Puhelimessa on kutsu ystäviltä illaksi juhlimaan. Kaikkeen pitäisi panostaa täysillä, oli kyseessä koulu, työt tai sosiaaliset suhteet. Aina on kiire ja vaatimukset ovat korkealla, eikä virheitä katsota hyvällä. Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, vaan pitäisi jaksaa puurtaa eteenpäin tilanteessa kuin tilanteessa.

Meillä kaikilla on ollut ja tulee olemaan ajanjaksoja, jolloin tuntuu, että kaikki seinät kaatuvat päälle. Stressi on inhottava seuralainen ja se saa kaiken tuntumaan kaksi kertaa pahemmalta. Stressi yksin ei kuitenkaan aja ihmisiä äärirajoille saakka. Suurempi paha on itsekriittisyys. Ollessamme itsekriittisiä itseämme kohtaan, tuppaamme soimaamaan ja piiskaamaan itseämme turhankin rankasti. Asettamalla riman liian korkealle, ihminen voi kuluttaa itsensä aivan loppuun. Entä miten tämän voi välttää?

Itsemyötätunto on taito sallia hyväntahtoista myötätuntoa itseämme kohtaan. Sen avulla voi oppia tunnistamaan stressin ja sen aiheuttaman pahan olon. Myötätunto on meille helppoa, kun se kohdistuu ystäviämme ja läheisimpiämme kohtaan. Sallimme helposti muille enemmän aikaa kuin itsellemme. Sen takia on tärkeää opetella olemaan ystävällinen myös itselleen, samalla lailla kuin on ystävilleen.

Voiko kaiken kiireen keskellä hidastaa? Saako siitä kulkea mistä aita on matalin? Itsemyötätunto on taito tunnistaa tarve pysähtyä ja vain hengittää. Yleisesti positiivinen ajattelu edesauttaa myötätuntoa itseään kohtaan. Joskus on välttämätöntä hellittää ja kulkea siitä kohtaa missä aitaa ei ole ollenkaan, sillä oman hyvinvoinnin pitäisi tulla aina ensimmäisenä. Tärkeintä on huolehtia, ettei jää hoitopiirin ulkopuolelle, vaan saa apua aina tarvittaessa.

On tärkeää myös huomata, että väsyttäviä tekijöitä eivät ole ainoastaan koulu ja työt. Joskus jopa ystävyyssuhteet saattavat rasittaa ja väsyttää tarpeettoman paljon. Hyvä perussääntö on se, että ystävät ansaitsevat täyden huomiosi. Mikäli et väsyneenä tai stressaantuneena pysty sitä heille antamaan, niin on parempi jäädä kotiin lepäämään. Tämä on monesti vaikeaa, koska meno ja meininki saattaa kiinnostaa ja tuntuu että on pakko mennä mukaan, vaikka väkisin. Itsemyötätunto on sitä, kun sallii itsellensä mahdollisuuden piirtää omat jaksamisen rajansa ja oppii pitämään niistä kiinni. Aina ei ole pakko jaksaa tai mennä. Välillä on lupa jäädä kotiin ja rentoutua.

 

Mari Saarinen, Kouvola

Vertaisohjaaja nuorten tulevaisuusvalmennusryhmässä