Maaliskuun teema: Voimavarat

Käännä se vahvuudeksi!

Viime vuosien aikana aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö eli adhd on ollut vahvasti esillä niin ihmisten puheissa kuin mediassakin. Omaa keskittymättömyyttä, unohteluja ja sotkuja selitellään helposti sanomalla ”oon vähän tämmöinen adhd” ja naapurin lapsen riehuminenkin saa keittiöpsykologilta kätevän selityksen: ”Selvä adhd!” Mistä oikeasti puhumme, kun puhumme tästä? Miksi adhd nähdään sopivana syynä kaikkeen?

Adhd on toimintakykyä heikentävä kehityksellinen häiriö, joka voidaan diagnosoida lapsuudessa, nuoruudessa tai aikuisuudessa. Olennaista kuitenkin on, että adhd aiheuttaa pulmia ja haittaa arjessa eikä se ala yhtäkkiä. Adhd tuntuu olevan hyväksytty selitys kaikenlaisiin vaikeuksiin niin kotona, koulussa, töissä kuin vapaa-ajallakin, mutta kuinka usein sillä selitetään onnistumisia?

Ruotsalainen psykiatrian ylilääkäri Anders Hansen on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan ”Adhd voimavarana - missä kohtaa kirjoa olet?”, joka nostaa esiin adhd:ssa myös sen toisen puolen: vahvuudet. Hansen tuo esiin lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka adhd:n yleisesti negatiivisina puolina nähdyt piirteet voidaankin kääntää voimavaroiksi. Esimerkeissään Hansen kuvaan kuinka eri aloilla menestyneet ammattilaiset eivät olekaan menestyneet huolimatta adhd:sta vaan juuri sen ansiosta!

Tämän päivän työelämä vaatii joustavuutta, vauhtia, innovatiivisuutta, luovuutta ja kykyä ajatella ”laatikon ulkopuolelta”. Lisäksi on tavoiteltavaa päästä ”flow-tilaan”, jossa ihminen keskittyy täysin meneillään olevaan asiaan sulkien muut häiriötekijät ympäriltään. Mahdotonta? Ei suinkaan. Adhd:ssa on parhaimmillaan kyse juuri tästä, jos vaan löytää oman intohimonsa ja kiinnostuksen kohteet.

Mikä ihmisiä estää unelmoimasta ja kiipeämästä kohti tavoitteita? Kenellä on lopulta se valta ja oikeus sanoa, ettei sinusta siihen ole? Koska joku aina voittaa, jostakin tulee se kuuluisa laulaja tai tubettaja, huippu-urheilija tai kirjailija. Menestyminen vaatii työtä, intohimoa ja käyttöön otettuja vahvuuksia. Adhd voi olla yksi niistä!

 

Onni-hanke pyrkii lisäämään vahvuuksiin perustuvaa työotetta Ohjaamoissa mm. kouluttamalla henkilöstöä nepsy-oireisten asiakkaiden kohtaamisessa ja ohjaamisessa. Muutamissa Onni-hankkeen piloteissa on suunnitteilla ryhmämuotoista neuropsykiatrista valmennusta. Vahvuuksien ja voimavarojen kartoittamisesta ja niiden vahvistamisesta vertaisryhmässä on paljon hyviä kokemuksia. Lisätietoja onnilaisilta.

Sivun oikeasta reunasta löydät linkkejä maaliskuun teemamateriaaleihin, joita voit hyödyntää asiakastyössä tai vaikkapa oman työyhteisösi kehittämiseen.