Marraskuun teema: Identiteetti

Itsetuntemusta ja identiteettiä etsimässä

Meillä jokaisella on itsestämme erilaisia tarinoita, joita kerromme eri tilanteissa. Koulu- tai työhaastattelussa haluamme antaa itsestämme osaavan ja motivoituneen kuvan. On hyvä osata kertoa omia vahvuuksia ja myös joitain kehitettäviä alueita. Tinderissä tai ensitreffeillä pitää olla kiinnostava, hyvännäköinen ja sosiaalisesti taitava. Uusille ihmisille ei haluta kertoa pahimmista mokista vaan enemmänkin onnistumisista ja tähtihetkistä. Tavoitteita ja tulevaisuudensuunnitelmia arvostetaan, ja niitä pitää olla!

Mistä nämä tarinat lopulta rakentuvat? Ovatko ne kaikki yhtä totta, ja kuinka me ne hahmotamme? Ohjaamoon tulee monesti nuoria aikuisia, joilla tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki. Heidän on vaikea kertoa, missä on hyvä tai mitä elämässä arvostaa. Erilaiset vahvuuskortit, aarrekartat ja kirjeet nuoremmalle / vanhemmalle itselle voivat tuoda uusia näkökulmia ja lisätä itsetuntemusta. Työntekijälle tähtihetkiä ovatkin usein asiakkaan oivallukset: hyvä elämä ja hyvä olo itselle ei rakennu siitä, että elää kuten muut haluavat. Hyvä elämä rakentuu siitä, että elää elämää, jota itse arvostaa.

Tarinat eivät aina ole pysyviä. Yläasteen jälkeen tehdään ensimmäisiä ammatillisia valintoja, vaikka elämänkokemus ja itsetuntemus ovat vielä lapsenkengissä. Kavereiden esimerkki ja vaikutus on suurta, samoin vanhempien odotukset. Ei ole aina helppoa kulkea omaa tietään tai edes ymmärtää, mille tielle haluaa. Risteyksiä ja vaihtoehtoja on koko ajan enemmän ja enemmän. Myös seksuaalinen ja/tai sukupuolinen identiteetti voi olla epäselvä ja muuttua ajan kuluessa. Itsetuntemuksen lisääntyminen antaa ymmärrystä ja uskallusta, samoin moninaisuuden tunnistaminen ja kunnioittaminen eri yhteisöissä.

Sen sijaan, että ajamme takaa pysyvää tarinaa ja selkeää suuntaa, voisimme antaa itsellemme luvan myös poiketa polulta ja muuttaa tarinaa niin halutessamme. Meissä kaikissa on monia puolia, ja identiteetin kehittyminen vaatii erilaisten näkökulmien ja ajatusmaailmojen kohtaamista. Älä siis hätäile ja kiirehdi, koska valmiiksi et tule! Hyväksy eri tarinat ja puolet itsestäsi, älä jää jumiin pelkoihisi vääristä valinnoista tai murehdi jo tehtyjä ratkaisuja. Ne kaikki ovat osa sinua, ja tehty siinä hetkessä parhaalla mahdollisella tiedolla. Perille pääsee montaa tietä, joten olet varmasti matkalla kohti päämäärääsi.

Kirjoittaja Hanna Suikkanen on Onni-hankkeen kehittämiskoordinaattori Lappeenrannan Ohjaamosta.