TESSU2

TESSU-toimistosta terve!

TESSU2-projektisuunnittelija Vesa

– Niin missäs nyt oletkaan töissä?

– Nohh… Ootko kuullut Ohjaamoista? Etkö? No, Ohjaamot on sellaisia alle kolmekymppisille nuorille suunnattuja matalan kynnyksen palvelupisteitä, joita on ympäri Suomen. Niissä saa apua työllistymiseen, koulutukseen ja arjenhallintaan liittyvissä jutuissa. Paikalla on eri alojen asiantuntijoita…

– Ahaa!

– … Niin, mutta en siis ole töissä Ohjaamossa, vaan meillä on tämmöinen TESSU2-projekti, jossa valmennetaan niitten Ohjaamojen henkilöstöä toimimaan entistä paremmin monialaisena ja -ammatillisena tiiminä.

– Aa okei, eli kierrät siis ympäri Suomea valmentamassa?

– Niin no, en oikeastaan – työskentelen projektisuunnittelijana, eli vastaan käytännössä projektin viestinnästä ja markkinoinnista ja muutenkin toimin projektipäällikön oikeana kätenä. Sitten on erikseen valmentajat, jotka tosiaan reissaa ristiin rastiin vetämässä valmennuksia. Ja sitten on vielä projektisihteerejä, jotka hoitaa hallinnolliset jutut. Itse pysyttelen yleensä JAMKin tiloissa Jyväskylässä. Valmentajia ja sihteerejä on myös HAMKista ja Åbo Akademista.

 

Edellä kuvatun keskustelun olen käynyt läpi lukuisia kertoja viimeisen parin kuukauden aikana, kun aloitin TESSU2-projektin projektisuunnittelijana. Nyt selitys alkaa soljua jo rutiinilla, mutta aluksi sai kyllä miettiä, miltä suunnalta työnkuvaa oikein kannattaisi lähteä avaamaan. 

Mistäs se TESSU sitten tulee?

Ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana tuli oltua melkoisen pihalla, kun jatkuvalla syötöllä tuli vastaan uusia asioita, ihmisiä, käsitteitä ja Sudenpentujen arvonimiä muistuttavia lyhenteitä. On TESSU, OSMO, URAA, ONNI, ESR, EAKR, EURA, ELO, ELY, OKM, STM, TEM, TKI, AOKK, ICT, OHRY, TWEB, ASIO, ESS, HRG, MOT, WTF, OMG…

Projektimme nimi Aitoon monialaiseen yhteistyö- ja ohjausosaamiseen Ohjaamoissa lyhentyy luonnollisesti muotoon TESSU2. Vähän epäselvää tosin on, mistä se toinen s tuohon saadaan…*

Tarvekartoituksella aloitetaan, sitten tehdään mittari

Onneksi seikkailu hankemaailman akronyymiviidakossa helpottuu kuitenkin päivä päivältä. Hankehallinnon edellyttämän projektisuunnitelman tietysti luin läpi heti alkajaisiksi, mutta etenkin yhteiset, isomman tai pienemmän porukan kokoukset, tapaamiset ja tapahtumat sekä palaverit ”asiakkaiden” kanssa ovat auttaneet konkretisoimaan ja hahmottamaan kokonaisuutta. 

Pikkuhiljaa on selkiintynyt, mikä se [TESSU-]mittari oikein on ja mitä tapahtuu tarvekartoituksessa, kuinka Ohjaamo toimii ja ennen kaikkea mihin meitä tarvitaan. Jo muutamaa tarvekartoituskokousta seuranneena on alkanut hahmottaa, millaisia ongelmakohtia ja tarpeita Ohjaamojen toiminnassa voi olla, samantapaiset sanankäänteet kun usein tuntuvat toistuvan kokouksesta toiseen. Tarvekartoituksen jälkeen TESSU-valmentajat rientävät apuun ja monialaisen yhteistyön haasteita ratkotaan paikan päällä valmennuksissa. 

Projektisuunnittelijan eli minun tehtävänäni on saattaa Ohjaamot ja TESSU yhteen tekemällä projektia näkyväksi ja tunnetuksi verkossa, somessa, turuilla ja toreilla. Syksyn aikana on tehtailtu rollupeja ja mainoskortteja, punottu viestintä- ja julkaisusuunnitelmia ja suunniteltu esitteitä ja markkinointitavaraa Ohjaamoverkoston tapahtumissa jaettavaksi. TESSU2 on tavattavissa muun muassa Tampereella 22.–23.10.2019 järjestettävillä Ohjaamopäivillä. Nähdään siellä! 

 

Vesa Holm, projektisuunnittelija, TESSU2-projekti

 

*) P.S. Sittemmin opin, että nimi tulee tietenkin nykyistä projektia edeltäneestä Tehdään yhdessä ohjausta -projektista, jonka yhteys akronyymiin on läpinäkyvämpi. Työ monialaisen yhteistyö- ja ohjausosaamisen parissa jatkuu uudessakin hankkeessa, ja hyvä ja iskevä nimi on haluttu säilyttää!

Kommentarer
Inga kommentarer ännu. Bli först.