Viestintä ja markkinointi

                         

Omasta toiminnasta viestiminen monien eri kanavien kautta ja monin eri tavoin on tärkeää, jotta Ohjaamo tavoittaa sen palveluja tarvitsevat nuoret ja yhteistyökumppanit. Tavoitteena on tehdä Ohjaamoista tunnettu ja pysyvä brändi. Tämä mielikuva Ohjaamoista rakentuu viestinnän avulla. Viestinnällä ja markkinoinnilla on keskeinen rooli paikallisen Ohjaamon työssä.

Ohjaamoille on koostettu viestintäohjeistus sisältäen:

  • Viestintä Ohjaamojen toiminnassa
  • Graafinen ohje – sisältää muun muassa ohjeet logon käytöstä ja viralliset värit
  • Viestintäohje – sisältää muun muassa vinkkejä viestintään ja valtakunnalliset linjaukset
  • Suositus sosiaalisen median käytöstä
  • Verkkosivujen (ohjaamot.fi) sisällöntuottajan ohje
  • Verkkosivujen Juicer-someseinän ohje
  • Sosiaalisen median markkinoinnin verkkokurssi

Tämä kaikki ohjeistus löytyy kohtaamo.info materiaalipankista kirjautumisen takaa.

Ohjaamo-toiminnan mallinnus auttaa Ohjaamon viestinnässä erityisesti päättäjien ja vaikuttajien suuntaan. Tutustu materiaaliin ja hyödynnä sitä vaikuttamisviestinnässäsi.
Ohjaamojen mallintamisen työkalupakki, ohjeita ja työkaluja Ohjaamon toiminnan esittelemiseen.

Muistathan tarkistaa Ohjaamosi yhteystiedot tästä. Tarvittaessa ilmoita muuttuneet tiedot Kohtaamoon.
Esitteet ja julisteet, logot, verkkosivut: Outi Pantsar, outi.pantsar@ely-keskus.fi
Sosiaalinen media, kampanjat, sisällön tuotanto: Tuija Kautto, tuija.kautto@ely-keskus.fi

Ohjaamot.fi kokoaa tiedot Suomen Ohjaamoista yhteen

Ohjaamot.fi on valtakunnallinen sivusto, joka kokoaa kaikki Suomen Ohjaamot yhteen. Sivuilta löytyy perustiedot toiminnasta sekä jokaisen Ohjaamon oma sivu tai sivusto.

Teethän ohjaamot.fi sivuille ainakin paikkakuntakohtaisen etusivun yhteystietoineen. Toki sivustoa voi rakentaa enemmänkin. Ohjaamokohtaiset tunnukset voi tilata Kohtaamosta Outi Pantsarilta.

Tässä tallenne 9.3.2017 Ohjaamot.fi verkkosivuston infosta. Kävimme läpi miten teet Ohjaamollesi etusivun, kuvaat palvelut, luot artikkeleita ja uutisia sekä miten kirjoitat blogin.

Markkinointiin on avuksi valmiita materiaaleja

Jokainen Ohjaamo saa Kohtaamon kautta oman logon yleislogon lisäksi. Ohjaamoille hankitaan myös roll up omilla tiedoilla. Lisäksi Kohtaamon kautta tilataan keskitetysti järjestetyn kyselyn pohjalta esitteitä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä julisteita suomeksi ja ruotsiksi Ohjaamoiden tarpeiden mukaan.

Markkinoinnissa käytettäviä materiaalipohjia ja esimerkiksi valokuvia löytyy materiaalipankista Ohjaamot kansion alta. Materiaaleista löytyy muun muassa valmiita esityspohjia. Sieltä löytyvät myös pohjat esimerkiksi karkkikääreelle, ilmapallotiedot ja muistikirjan malli.

Ideapankkiin toivotaan Ohjaamojen materiaaleja jakoon kaikkien hyödynnettäväksi. Ideapankki näkyy vain sisään kirjautuneille.

Ohjaamon toiminnasta viestiminen

 

Ohjaamon kannattaa tehdä viestinnän tueksi oma viestintäsuunnitelma. Uutena työntekijä tutustu oman Ohjaamosi viestintäsuunnitelmaan ja Ohjaamonne käytössä oleviin viestintäkanaviin. Selvitä myös missä kanavassa viestitte kenellekin. Uuden Ohjaamon aloittaessa apuna voi käyttää vaikkapa tätä Keski-Uudenmaan käsikirjaa, joka on mainio esimerkki siitä, mitä viestinnässä ja markkinoinnissa on otettava huomioon.
VIESTINTÄ JA TIEDOTTAMINEN Ohjaamo Keski-Uusimaa

 

Useat Ohjaamot löytyvät muun muassa Facebookista ja Instagramista. Käy katsomassa mitä toiset tekevät, etsi esimerkkejä ja ota mallia. Sosiaalisessa mediassa toiminnan tunnisteina käytetään #Ohjaamo ja #Navigatorn.

Viestinnässä tulee huomioida ainakin nämä kolme asiaa: kohderyhmät, ydinviestit, kanavat ja tyyli.

Mieti viestintänne kohderyhmät, ketkä voisivat olla kiinnostuneita asiastasi. Kohderyhmiä voivat olla esimerkiksi nuoret, vanhemmat, yhteistyökumppanit, työnantajat ja kuntapäättäjät. Listaa kaikki Ohjaamonne viestinnän kohderyhmät ja valitse niistä 3–5 tärkeintä.

Tämän jälkeen mitä kaikkea haluat kertoa näille ihmisille. Listaa kaikki asiat, esimerksi 20 asiaa. Valitse niistä jälleen 1–3 tärkeintä. Muistathan, että kolmesta asiasta ihminen muistaa hetken päästä korkeintaan kaksi. Ohjaamon ydinviestejä voivat olla esimerkiksi "Kun et tiedä, mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta" tai "Ohjaamo - alle 30-vuotiaiden nuorten palvelupiste".

Tyyli- ja kanavamäärittelyssä huomioi aina kohderyhmä. Se, mikä toimii 15-vuotiaille, ei välttämättä toimi 35-vuotiaalle. Eri kohderyhmät myös käyttävät eri kanavia.

Yksi tapa hahmottaa toimintavuotta viestinnän näkökulmasta on viestinnän vuosikello. Tässä yksi malli vuosikellosta:

 

Ohjaamo-toiminnan ja Kohtaamon viestinnän vuosikello ja toimintamalli
(Muistathan kirjautua Kohtaamo.infoon saadaksesi linkit auki.)

Tuulia Nieminen piti 8.12.2016 hankeviestinnän koulutuksen. Materiaalissa on vinkkejä viestintään hyödynnettäväksi, kannattaa siis tutustua koulutusmateriaaliin.

ESR-hankkeissa viestinnän tulee muistaa hankeohjeistus

Viestintä on rakennerahastohankkeen onnistumisen edellytys ja oikeuttaa julkisen rahoituksen. Kaikessa viestinnässä on käytettävä ESR-lippua ja Vipuvoimaa-logoa ohjeistuksen mukaisesti. EU myös velvoittaa hankkeita tiedottamaan. Lisää tietoa: http://www.rakennerahastot.fi/viestinta

Rakennerahastot-sivuilta saat muun muassa tarvittavat logot eri käyttötarkoituksiin. Sieltä löytyy lisäksi viestintäohje sisältäen graafisen ohjeistuksen ja sovellukset.