Uutiset Uutiset

Ohjaamoissa mennään nuorten tarpeet edellä

Valtakunnalliset Ohjaamopäivät järjestetään 22.-23.10. Tampereella hotelli Tornissa teemalla ”Yhdessä askelta pidemmälle”. Luvassa on monipuolista ohjelmaa, joka koostuu pääosin työpajatyöskentelystä.

Yksi nuorten tarpeista noussut teema on psykosiaalinen tuki, johon on kahden viime vuoden aikana kohdennettu Ohjaamoissa resursseja erityisesti Onni-hankkeen myötä.

- Ohjaamojen vahvuus on oikea-aikaisuudessa ja nopeassa palvelussa. Parhaillaan on kokeilussa 3x10d-elämäntilannemittari, joka auttaa tunnistamaan tuen tarpeita ja siten myös suuntaamaan Ohjaamojen resursseja viisaasti. Juuri tällaista varhaista tukea tarvitaan poistaaksemme koulutuksen ja työllistymisen esteitä, kertoo Onni-hankkeen projektipäällikkö Hanna-Kaisa Kostet. Onni-hanke tuottaa päiville työpajat psykososiaalisen tuen tarpeen tunnistamiseen, nuorten omien vahvuuksien tukemiseen ja neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten kanssa työskentelyyn.   

Ohjelma syntyy yhdessä

Ohjaamopäivien muussakin ohjelmassa näkyy yhteistyön teema. Ohjelma ja työpajat toteutetaan yhdessä Ohjaamojen ja muun verkoston kanssa, nuoria unohtamatta. Lahden kaupungin nuorisopalveluiden nuorten työpajojen Draamapaja esiintyy jo avaustilaisuudessa.

-Meidän työpajan nuoret ovat todella innoissaan, että pääsevät esiintymään Ohjaamopäivillä. He ovat itse käsikirjoittaneet esityksen, joka pohjautuu siihen, miten kaikki ovat saaneet apua Ohjaamosta. Lahdessa kaupungin nuorten työpajat toimivat läheisessä yhteistyössä Ohjaamon kanssa. Kaikki Draamapajalle ohjautuneet nuoret ovat tulleet Ohjaamon kautta, jossa haastattelut ja taustakartoitus on tehty huolella. Tämä näkyy siinä, että keskeytyksiä on vähän, kertoo Draamapajan ohjaaja Lauri Keskiväli. Lahden nuorten lisäksi päivillä esiintyy tamperelainen sosiaalisen sirkuksen hanke Sirkus Fokus.

Päivien 19 työpajassa saa oppia ja välineitä mm. nuorten kohtaamiseen ja tavoittamiseen eri menetelmien avulla, viestintään, osaamisen kehittämiseen ja Ohjaamoja koskevaan tutkimukseen. Kaikki työpajat ovat vuorovaikutteisia ja osallistavia. Päivien teemaan liittyvät puheenvuorot pitävät tiistaina avajaisissa Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää ja keskiviikon päätöstilaisuudessa keksijä, futuristi ja säveltäjä Perttu Pölönen.

Vuosittaisten Ohjaamopäivien suosio on jatkuvasti kasvanut, ja tänä vuonna on koolla 300 Ohjaamo-toimijaa. Ohjaamojen verkosto on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana nopeasti sekä ESR-rahoituksella että ilman sitä. Ohjaamoja on tällä hetkellä n. 70, ja uusiakin Ohjaamoja on käynnistymässä. Ohjaamoja on vakinaistettu yhä enemmän osaksi kuntien perustoimintaa yhteistyössä muun palveluverkoston kanssa.

Lisätietoja:

Pasi Savonmäki
Projektipäällikkö, Kohtaamo-hanke
pasi.savonmaki@ely-keskus.fi
p. 0295 020 260


Hanna-Kaisa Kostet
Projektipäällikkö, ONNI-hanke
hanna-kaisa.kostet@te-toimisto.fi
p. 0295 040 755Ei kommentteja. Ole ensimmäinen.

Blogit Blogit

Pieksämäen Ohjaamo Pientare on muuttanut uusiin tiloihin aivan kaupunkikeskustaan Kelan naapuriin. Uudistuksen myötä Ohjaamo, etsivä nuorisotyö ja nuorten työpaja toimivat nyt verkoston kanssa
Ohjaamotalon aktivointipäivät on asiakaslähtöinen palvelu, jossa pitkään työttömänä olleet nuoret tavoitetaan ja saadaan aktivoitua tehokkaasti.
Uusiin tehtäviin siirtyessä on luontevaa katsoa taaksepäin ja miettiä mihin on tultu. Kaikkea Kohtaamossa lähes kuuden vuoden aikana oppimaani on mahdoton listata, mutta yritän tähän listata
Lienee selvää, että Ohjaamojen verkosto tarvitsee koordinaatiota. Mutta missä ja miten -kysymykset odottavat vastausta.
Kohtaaminen verkossa on oikeastaan ihme.

Kohtaamo somessa Kohtaamo somessa