Uutiset Uutiset

Ohjauksen tarve kasvussa työelämän muuttuessa - Ohjaamot Educa-messuilla 27.-28.1. Helsingissä

Elämässä eteenpäin - ohjausta alle 30-vuotiaille on otsikkona Educan messuständillä 27.-28.1. Helsingissä. Ohjaamojen palveluja ja verkko-ohjauksen kehittämistä esittelemässä kohtaamolaisia sekä ainakin Nora Espoosta, Nina Vantaalta ja Henna Keski-Uudeltamaalta.

Juhlan kunniaksi Kohtaamo julkaisee tiedotteen ohjauspalvelujen tärkeydestä. 

Tiedote 1/2017

Ohjauksen tarve kasvanut työelämän ja koulutuksen nopeissa muutoksissa –  Ohjaamot tarjoavat palveluja alle 30-vuotiaille.

Yhä useampi hyötyy ohjauksesta koulutuksen ja työelämän eri vaiheiden välillä sukkuloidessaan. Ohjaamot ovat osoittautuneet tehokkaaksi ja nuorelle helpoksi tavaksi saada ohjausta koulutukseen ja työhön sekä tukea arkeensa. 

Jo 40:ssä Ohjaamossa ja lähes 100 kunnan alueella tarjottavien uudentyyppisten ohjauspalveluiden kehitys on ollut nopeaa. Palveluissa kirjattiin vuoden 2016 aikana yli 60 000 käyntiä. Helsingissä parhaillaan järjestettävien EDUCA-messujen yhteydessä esitellään myös Ohjaamojen rinnalla kehitettävä verkko-ohjausta.   

Vaihtelevat työmarkkinat korostavat osaamisen lisäämistä

”Tämän päivän kansalaiset elävät hyvin nopeasti muuttuvissa työmarkkinaoloissa. Työn ja oppimisen muodot vaihtelevat ja vuorottelevat. Ohjaus näihin asioihin ei tapahdu enää vain oppilaitoksissa ja TE-palveluissa vaan meillä on tarve tarjota uudenlaisia ohjauksen yhteispalveluja”, kuvaa Ohjaamojen kehittämisen taustaa erityisasiantuntija Ari-Pekka Leminen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Leminen nostaa esille, että Ohjaamojen asiakkailta kerätty palaute kertoo sekä huomattavan korkeasta tyytyväisyydestä että luottamuksesta palvelua kohtaan.

”Ohjaamo kokoaa tehokkaasti ohjauksen eri muodot. Työssä esimerkiksi opinto-ohjauksen ja nuoren tarvitseman sosiaalisen ohjauksen asiat yhdistyvät saumattomasti. Ohjaamoon voi tulla aukioloaikoina ilman ajanvarausta ja palvelu on joustavaa, mikä mahdollistaa tuloksellinen ohjaustyön”, korostaa Ohjaamon Helsingissä työtä tekevä erityisopettaja Marko Kallionpää. Kallionpää kirjoittaa kokemuksistaan Ohjaamon ohjaustyössä blogissaan kohtaamo.info-verkkosivulla.

NEET-nuorten määrä kasvussa

Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella arvioidaan Suomessa olevan noin 25 000 iältään 20 – 24-vuotiasta nuorta aikuista. OECD:n tilastojen mukaan NEET-nuorten - eli työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten - määrä olisi jopa tätä suurempi ja kasvanut lähivuosina.

”Nuoret saavat Ohjaamoissa yhden oven -taktiikalla monta palvelua joko paikan päällä tai verkostosta tavalla, joka sopii heille. Se ei toki pelkästään riitä, tarvitaan myös mahdollisuuksia saada joustavasti työtä ja kiinnittyä työelämään, työllistämisen määrärahoja ja koulutuspaikkoja”, erityisasiantuntija Ari-Pekka Leminen muistuttaa.  

Ohjaamoissa kunta, valtio, työnantajat ja kolmas sektori tekevät yhdessä työtä edistääkseen alle 30-vuotiaiden työllistymistä ja kouluttautumista. Ohjaamoja kehitetään Suomessa osittain Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella. Ohjaamojen ja nuorten verkko-ohjauksen kehittämistyötä koordinoidaan työ- ja elinkeinoministeriön johdolla Kohtaamo-hankkeessa (ESR). Ohjaamo-toimintamallin levittäminen ja kehittäminen on yksi Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan -kärkihankkeen toimenpiteistä.  

Lisätietoja antavat

Erityisasiantuntija Ari-Pekka Leminen, TEM, puh. 0295 048 272, ari-pekka.leminen@tem.fi

Erityisopettaja Marko Kallionpää, Ohjaamo Helsinki, puh. 040 669 2854, marko.kallionpaa@edu.hel.fi  Ei kommentteja. Ole ensimmäinen.

Blogit Blogit

Kuka minä olen? Mitä minä osaan? Mihin minä pystyn? Näihin kolmeen kysymykseen perehdytään MOTIIVI tulevaisuussuuntautuneessa ohjaajakoulutuksessa. Työskentelyssä on keskeistä ohjata nuoria
TESSU ja Ohjaamo Jyväskylä osallistuivat JAMKin hankepäivään. Päivän aikana TESSU sai kertoa Ohjaamo-yhteistyöstä ja -valmennuksista, ja Ohjaamolle tarjoutui tilaisuus markkinoida toimintaansa JAMK:n
Kun Ohjaamo-töissä mennyttä vuotta katsoo taaksepäin, voi todeta kuten muinakin vuosina: tämä oli omalla tavallaan erityinen vuosi. Erityisen hyvänä voi pitää valtion myöntämiä lisäresursseja
Nuorten asunnottomuus on kasvanut, vaikka kokonaisuudessaan asunnottomuus on laskenut. Nuorten asunnottomuus on ratkaistavissa yhteistyöllä. Ohjaamot ovat yhteistyön alusta myös nuorten asumisasioiden
Katso nyt TESSU-webinaarien tallenteet! Keväällä 2018 järjestettyjen webinaarien tallenteet ovat TESSU-Youtubessa.

Kohtaamo somessa Kohtaamo somessa